instagramBanner

gna

Ο Ευάγγελος Κεραμίδας στο Esquire που κυκλοφορεί με την εφημερίδα «Τα Νέα», «Μαθήματα ζωής από 12 πετυχημένους Έλληνες».
Esquire

gna

gna

gna

gna

Νέα τεχνική αυξητικής των χειλέων Step by Step Φ (phi) TechniqueΑυξητική στήθους - The Soft Touch Technique

gna

imcas 2018

aspsMembership
The Cutting Edge 2015
Διεθνείς Επιτυχίες

Κλείστε Ραντεβού

και η γραμματεία μας θα επικοινωνήσει μαζί σας για να το επιβεβαιώσει.

Περισσότερα...

Botox

Γενικές πληροφορίες για το Botox

Τι είναι το Βοtοx ή Dysport ή αλλαντοική τοξίνη Α;

Η Αλλαντική τοξίνη τύπου Α είναι μία πρωτεΐνη, η οποία παράγεται από το κλωστηρίδιο Botulinum και έχει γίνει γνωστή στον κόσμο, ως BOTOX. Eίναι αναμφισβήτητα ό,τι καλύτερο διαθέτει σήμερα η πλαστική χειρουργική για την εξαφάνιση των ρυτίδων στο πρόσωπο. Κυκλοφορεί σε δύο (2 ) συσκευασίες: σαν Botox (Allergan) και σαν Dysport (Ipsen).

Είναι δημοφιλής θεραπεία;

Το 2009 πραγματοποιήθηκαν 10 εκατομμύρια Botox/Dysport.

Πως δρα το Botox/ Dysport;

Η πρωτεΐνη του Botox-Dysport ηρεμεί-χαλαρώνει συγκεκριμένους μύες του προσώπου, με αποτέλεσμα, λόγω της μη σύσπασής των, να εξαλείφονται οι ρυτίδες του προσώπου.

Ποιες ρυτίδες εξαλείφονται;

Οι πιο συνηθισμένες ρυτίδες, οι οποίες εξαλείφονται, είναι:

1. το πόδι της χήνας ή οι ρυτίδες γύρω από τα μάτια
2. οι ρυτίδες στο μέτωπο
3. οι ρυτίδες ανάμεσα στα φρύδια
4. 4οι κάθετες ρυτίδες στο στόμα και κυρίως στο άνω χείλος (ρυτίδες του καπνιστή).

Το Botox-Dysport έχει δράση όχι μόνο στις λεπτές αλλά και στις πιο βαθιές ρυτίδες του προσώπου.

Πότε χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά

Η ίδια πρωτεΐνη χρησιμοποιήθηκε αρχικώς για να θεραπεύσει σε μικρά παιδιά το ραιβόκρανο καθώς επίσης και προβλήματα στραβισμού. Στην αισθητική εφαρμόσθηκε για πρώτη φορά στις αρχές του 1990 και από τότε αποτελεί το πιο δημοφιλές και το πιο αποτελεσματικό μέτρο για την καταπολέμηση των ρυτίδων στο πρόσωπο. Η πρωτεΐνη αυτή όχι μόνο εξαλείφει τις ρυτίδες αλλά αποτελεί και μέσο προστασίας για την μη εμφάνιση στο μέλλον.
Ποιος είναι ο χρόνος ανάνηψης;
Το Botox/Dysport δεν έχει χρόνο ανάνηψης. Μετά τη θεραπεία μπορείτε να βγείτε έξω ή να πάτε στη δουλειά σας.

Είναι η θεραπεία αυτή κατάλληλη για μένα;

Η θεραπεία αυτή είναι κατάλληλη για όλους τους ανθρώπους που προβληματίζονται με τις ρυτίδες γύρω από τα μάτια, τις ρυτίδες στο μέτωπο καθώς και τις ρυτίδες ανάμεσα στα φρύδια και θέλουν να δείχνουν πιο νέοι και πιο ξεκούραστοι.

Θα αλλάξει η έκφραση μου ή θα παραμορφωθώ;

Η θεραπεία με το Botox/Dysport χαλαρώνει  συγκεκριμένους μύες  του προσώπου. Όλοι οι άλλοι μύες λειτουργούν κανονικά. Έτσι δεν επηρεάζεται στο παραμικρό η έκφραση στο πρόσωπό μας. Προσοχή όμως, όσο απλό κι αν ακούγεται, η θεραπεία θα πρέπει να γίνεται μόνο από γιατρούς, οι οποίοι έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση και άριστη γνώμη της ανατομίας του προσώπου.

Πως θα δείχνω μετά το Botox/Dysport;

Πιο ξεκούραστος, πιο δροσερός και  με καλύτερη ποιότητα δέρματος.

Υπάρχει πρόληψη των ρυτίδων με Botox/Dysport;

Η καλύτερη ιδέα δεν είναι να θεραπεύεις αλλά να προλαβαίνεις το σχηματισμό των ρυτίδων. Φυσικά αυτό είναι ένα από τα δυνατά σημεία του Botox-Dysport.

Με ποια άλλη θεραπεία μπορεί να συνδυαστεί;

Το Botox/Dysport μπορεί να συνδυαστεί  μ’ ένα μεγάλο αριθμό θεραπειών, όπως μικροδερμοαπόξεση, μεσοθεραπεία, υαλουρονικο οξύ και φυσικά με χειρουργεία.

Μπορεί το  Botox/Dysport να αντικαταστήσει τις χειρουργικές επεμβάσεις;

Το Botox/Dysport ενεργεί συμπληρωματικά και δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις χειρουργικές επεμβάσεις.

Πριν από τη θεραπεία

Πριν από τη θεραπεία θα έχετε μία εκτεταμένη συζήτηση με τον γιατρό για το τί σημαίνει Botox/Dysport και αν υπάρχουν προβλήματα ή επιπτώσεις στη υγεία.

Η θεραπεία

Κατά την διάρκεια της θεραπείας η πρωτεΐνη εγχύεται κατευθείαν στους συγκεκριμένους μύες του προσώπου με αποτέλεσμα μετά από 3-5 ημέρες να είμαστε έτοιμοι να δούμε τα πρώτα αποτελέσματα της θεραπείας. Επειδή χρησιμοποιείται μία πολύ μικρή βελόνη - η μικρότερη σχεδόν που υπάρχει - οι ασθενείς πιθανόν να αισθανθούν μια πολύ ελαφρά και τελείως παροδική ενόχληση. Ολόκληρη η διαδικασία δεν διαρκεί πάνω από 10 λεπτά και φυσικά γίνεται από γιατρό, που έχει την καλύτερη εκπαίδευση.

Μετά τη θεραπεία

Μπορεί προσωρινά να εμφανισθεί κοκκινίλα, μικρό οίδημα, μελανιά ή πονοκέφαλος. Τις πρώτες έξι (6) ώρες απαγορεύεται κάποιο είδος μασάζ στο πρόσωπο, κι αυτό για να μην μετακινηθεί το Βotox/Dysport  σε άλλες περιοχές.  
Επίσης καλό είναι να αποφευχθεί έντονη άσκηση το πρώτο  24ωρο μετά την έγχυση του φαρμάκου. Εάν δεν γίνει προσεκτικά μπορεί να παρατηρηθεί πτώση του βλεφάρου.

Είναι ασφαλές;

Αυτή η θεραπεία θα πρέπει να ξέρετε ότι έχει χρησιμοποιηθεί σε εκατομμύρια ασθενείς σε όλο τον κόσμο και εφαρμόζεται για σχεδόν 20 χρόνια. Φυσικά υπάρχουν πάρα πολλές μελέτες, που αποδεικνύουν την ασφάλεια αυτής της θεραπείας.

Πόσο διαρκεί η δράση του Botox/Dysport;

Η διάρκειά του είναι 3-6 μήνες. Εάν τα αποτελέσματα δεν είναι ιδεατά τον πρώτο μήνα πιθανόν να χρειαστεί ένα top up.
Εάν οι αρχικές ρυτίδες, είναι λεπτές και δεν είναι πολύ βαθιές, τότε ο ασθενής περιμένει 100%  εξάλειψη των ρυτίδων.

Τι γίνεται μετά από συνεχόμενες θεραπείες με Βotox/Dysport;

Κάποιος που χρησιμοποιεί για αρκετό καιρό το Βotox/Dysport  μπορεί να περιμένει μια βελτίωση, όσον αφορά το βάθος, καθώς επίσης και το μήκος της αρχικής ρυτίδας. Αυτό συμβαίνει, διότι το δέρμα,  λόγω του ότι οι μύες κάτω από αυτό δεν είναι σε συνεχή σύσπαση, έχει την δυνατότητα να αναγεννάται.

Ποια ηλικία είναι κατάλληλη για να αρχίσει κανείς Βotox/Dysport;

Εάν αρχίσετε τη χρήση του Βotox/Dysport  νωρίς, πριν οι ρυτίδες γίνουν μόνιμες, τότε έχετε και το καλύτερο αποτέλεσμα.

Προβλήματα ή επιπλοκές μετά την θεραπεία με Βotox/Dysport

Προβλήματα μετά απ’ το Βotox/Dysport  είναι πάρα πολύ σπάνιο φαινόμενο. Μπορεί προσωρινά να εμφανιστεί κοκκινίλα,  μικρό οίδημα, μελανιά, πονοκέφαλος. Ασθενείς με νευρομυϊκές παθήσεις πρέπει να ενημερώσουν το γιατρό. Επίσης δεν  πρέπει να γίνει Βotox/Dysport σε εγκυμονούσες.

Υπάρχουν άλλες εναλλακτικές τεχνικές;

Το Βotox/Dysport  είναι μία από τις καλύτερες και αναντικατάστατες θεραπείες, όσον αφορά την πλήρη θεραπεία των ρυτίδων. Υπάρχουν υποκατάστατα, όπως τα peel ή τα laser ή  η ιατρική μικροδερμοαπόξεση, τα οποία ναι μεν μπορεί να έχουν κάποια αποτελέσματα, αλλά ποτέ τα  ίδια εντυπωσιακά  αποτελέσματα του Βotox/Dysport. Επίσης σε πολύ βαθιές ρυτίδες, το Βotox/Dysport καλό είναι να συνδυάζεται με τα  ενέσιμα εμφυτεύματα (Fillers), όπως αυτά του υαλουρονικού οξέος.

Σε τι διαφέρει το Βotox/Dysport από το υαλουρονικό;


Το Βotox/Dysport είναι η μόνη θεραπεία η οποία χτυπάει ακριβώς  τις δυναμικές γραμμές-ρυτίδες του προσώπου κι αυτό συμβαίνει διότι χαλαρώνει-παραλύει ο μυς. Το υαλουρονικό, που εγχύεται ακριβώς κάτω από το δέρμα σε μια ρυτίδα – γραμμή, γεμίζει αυτήν την ρυτίδα-γραμμή και δεν έχει καμία δράση στους υποκείμενους μύες (αποκατάσταση του όγκου).

Στη δική μας πρακτική με τι συνδυάζεται συνήθως το Βotox/Dysport;

Το Βotox/Dysport  πιο συχνά συνδυάζεται με το υαλουρινικό οξύ.

Υπάρχει κάτι καινούργιο στην χρήση του Botox/Dysport;

Υπερδρωσία, σπασμούς του μασητήρα, θεραπεία ημικρανίας, ακράτεια ούρων.

Botox/Dysport για υπεριδρωσία

Η υπεριδρωσία είναι μία κατάσταση στην οποία το σώμα παράγει μεγάλες ποσότητες ιδρώτα και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αφήνει τις περιοχές εκείνες μια υγρασία με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα στις καθημερινές ασχολίες του ανθρώπου. Οι πιο συχνές περιοχές οι οποίες θεραπεύονται είναι οι μασχάλες και τα πόδια.

Βotox/Dysport  για υπερτροφία του μασητήρα

Σε πολλούς άνδρες βλέπουμε την λεγόμενη υπερτροφία  του μασητήρα. Ο μασητήρας είναι εκείνος ο μυς ο οποίος φαίνεται, όταν κλείσουμε το στόμα με δύναμη στα αριστερά και δεξιά πλάγια του προσώπου. Εκεί μπορεί να γίνει θεραπεία με Βotox/Dysport η οποία καλό είναι να γίνεται σε 2-3 στάδια, όπου αρχίζουμε από την  έγχυση από πολύ μικρές ποσότητες και σταδιακά ανεβαίνουμε για να είμαστε ασφαλείς. Αυτό μπορεί να μας δώσει ένα πολύ καλό αποτέλεσμα στον άνδρα.

Βotox/Dysport για χρόνια ημικρανία

Ασθενείς που έχουν πονοκέφαλο τουλάχιστον 15 ημέρες κάθε μήνα, εκ των οποίων τις 8 έχουν ημικρανίες, μπορούν να βοηθηθούν με Βotox/Dysport . Το Βotox/Dysport εγχύεται σε συγκεκριμένους μύες στο κεφάλι (ινιακός, κροταφικός).

Botox / Dysport για άνδρες

H έγχυση του Botox πρέπει να γίνεται διαφορετικά στους άνδρες απ'ότι στις γυναίκες. Η αλήθεια είναι ότι παρά το πλήθος πληροφοριών που υπάρχει για την εφαρμογή του Botox / Dysport στις γυναίκες, η βιβλιογραφία για την εφαρμογή των εμφυτευμάτων αυτών στους άνδρες είναι ελάχιστη.

Στους άνδρες ισχύουν τα εξής:

  1. αφήνουμε ελεύθερα τα φρύδια, ώστε να μπορούν να κινούνται ελαφρώς - έως αρκετά.
  2. οι ρυτίδες στο μεσόφρυο, επειδή είναι πιο βαθιές, συχνά χρειάζονται συνδυασμένη θεραπεία με Botox/Dysport και υαλουρονικό.
  3. οι ρυτίδες στους άνδρες είναι πιο βαθιές και πιο δυναμικές, γι΄αυτό χρειάζεται μεγαλύτερη δόση του φαρμάκου.

Οδηγίες για τη χρήση Botox/ Dysport σε  άνδρες

Πρέπει στους άνδρες η έγχυση του Βotox/Dysport  να γίνεται διαφορετικά, όσον αφορά τις γυναίκες. Ένα πολύ καλό αισθητικό αποτέλεσμα στον άνδρα είναι αυτό που αφήνει μια μικρή και ανεπαίσθητη  κίνηση στα φρύδια, ενώ απαλύνει, χωρίς να εξαφανίζει, τις περισσότερες ρυτίδες στο μέτωπο.

Πολλές φορές υπάρχουν άνδρες που έρχονται στο ιατρείο μας και δηλώνουν, ότι το Βotox/Dysport δεν τους πιάνει. Συνήθως αυτό οφείλεται στο γεγονός, ότι δεν έχει δοθεί η κατάλληλη δόση.  Ένας άνδρας χρειάζεται μεγαλύτερη ποσότητα Βotox/Dysport  από ότι μια γυναίκα και αυτό είναι κάτι που πρέπει  να το εξηγήσουμε και χρειάζεται μεγαλύτερη ποσότητα, διότι οι ρυτίδες του άνδρα είναι πολύ πιο δυναμικές και συνήθως πιο βαθιές σε σχέση με τις γυναίκες. Ειδικά οι μύες του μεσόφρυου είναι πολύ πιο ανεπτυγμένοι.

Υπεριδρωσία

Η υπεριδρωσία είναι μια κατάσταση αρκετά συνήθης και ιδιαιτέρως ενοχλητική για όσους την έχουν. Πρόκειται για την υπερλειτουργία των ιδρωτοποιών αδένων με συνέπεια την υπερέκκριση ιδρώτα. Μπορεί να συνοδεύει και άλλα νοσήματα και καταστάσεις (π.χ. υπερθυρεοειδισμός, διαταραχές μεταβολισμού, stress κλπ) ή απλώς να αποτελεί ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της Σώματικής λειτουργίας του ατόμου. Εμφανίζεται κατ’εξοχήν στις περιοχές της μασχάλης, τής παλάμης και του πέλματος και είναι συνήθως αμφοτερόπλευρη. Σπάνια, μπορεί να εμφανιστεί στην περιοχή της παρειάς κατά την διάρκεια ή πριν απο τα γεύματα σε ανθρώπους, που έχουν υποβληθεί σε επέμβαση αφαίρεσης της παρωτίδας (Σύνδρομο Frey).

Οι άνθρωποι που έχουν υπεριδρωσία και γίνεται αντιληπτό από τους γύρω τους αισθάνονται ντροπή και αμηχανία, ιδιαιτέρως όταν βρίσκονται σε δημόσιους χώρους γεγονός που μπορεί να επιτείνει κι άλλο το πρόβλημα τους. Ωστόσο υπάρχει θεραπεία  και αυτή είναι η τοπική χορήγηση βουτυλικής τοξίνης Α, του γνωστού μας Botox από πλαστικούς χειρουργούς ή δερματολόγους που γνωρίζουν την τεχνική της συγκεκριμένης θεραπείας. Δεν είναι, ως γνωστόν, οριστική θεραπεία αλλά είναι ιδιαιτέρως αποτελεσματική και μάλιστα τα αποτελέσματα διαρκούν έως και ένα χρόνο, δηλ. πολύ περισσότερο απο όταν η ίδια ουσία χορηγείται για την αντιμετώπιση των δυναμικών ρυτίδων του προσώπου.

Η δράση της βουτυλικής τοξίνης έγκειται στο ότι αδρανοποιεί τις λείες μυικές ίνες που περιβάλλουν τους ιδρωτοποιούς αδένες και έτσι γίνεται αδύνατη η σύσπασή τους με αποτέλεσμα την αναστολή έκκρισης ιδρώτα. Είναι καλά ανεκτή θεραπεία από πλευράς πόνου, δεν δημιουργεί παρενέργειες (εκτός αν υπάρχει γνωστή ευαισθησία στο φάρμακο-γεγονός εξαιρετικά σπάνιο) και η δράση του φαρμάκου εμφανίζεται σε 3-4 μέρες.

Όσοι επιλέγουν να την ακολουθήσουν γίνονται πιστοί θιασώτες της, γιατί βελτιώνεται πάρα πολύ η ψυχολογία τους και η αυτοπεποίθηση τους, ενώ παράλληλα μετά από 2-3 επαναλήψεις της θεραπείας συνήθως παρατηρούν ότι δεν επιστρέφουν στην προτέρα τους κατάσταση γιατί απλά οι ιδρωτοποιοί αδένες των υπο θεραπεία περιοχών υπολειτουργούν και σταδιακά ατροφούν.