instagramBanner

gna

Ο Ευάγγελος Κεραμίδας στο Esquire που κυκλοφορεί με την εφημερίδα «Τα Νέα», «Μαθήματα ζωής από 12 πετυχημένους Έλληνες».
Esquire

gna

gna

gna

gna

Νέα τεχνική αυξητικής των χειλέων Step by Step Φ (phi) TechniqueΑυξητική στήθους - The Soft Touch Technique

gna

imcas 2018

aspsMembership
The Cutting Edge 2015
Διεθνείς Επιτυχίες

Κλείστε Ραντεβού

και η γραμματεία μας θα επικοινωνήσει μαζί σας για να το επιβεβαιώσει.

Περισσότερα...

Γυναικομαστία

Τί είναι Γυναικομαστία

gynaikomastia01

Γυναικομαστία σημαίνει αύξηση του μεγέθους των ανδρικών μαστών λόγω υπερτροφίας και υπερπλασίας του μαστικού ιστού ή του λιπώδη ιστού (ψευδό γυναικομαστία) ή και των δύο μαζί

Η Γυναικομαστία προέρχεται από τη λέξη γυναίκα και μαστός και αναφέρεται σε οποιαδήποτε κατάσταση προκαλεί υπερβολική ανάπτυξη στον ανδρικό μαστό.

Ο Ανδρικός μαστός αποτελείται από τον μαστικό αδένα και από λιποκύτταρα που συνήθως το αποκαλούμε λιπώδη ιστό. Σε ασθενής με εξεσημασμένη γυναικομαστία υπάρχει περίσσεια δέρματος και πτώση του μαστού.

Ο Γαληνός ήταν ο πρώτος που χρησιμοποίησε τη λέξη γυναικομαστία για να περιγράψει ασυνήθιστη αύξηση του μαστού στον άνδρα τον 2ο μ.Χ.

Ο Παύλος από την Αίγινα ένας από τους πρωτοπόρους γιατρούς στο βυζάντιο περιέγραψε την πρώτη επέμβαση στον μαστό για πρόβλημα της Γυναικομαστίας τον 7 ομ.Χ.

Το πρόβλημα

Οι ασθενείς που πάσχουν από γυναικομαστία συνήθως δεν βρίσκουν κατανόηση για την ντροπή και την ταπείνωση που νιώθουν.

Προπονητές, άλλα παιδιά, ακόμα και οι ίδιοι οι γονείς μπορούν να προκαλέσουν ψυχολογικά τραύματα στους ασθενείς με γυναικομαστία .

Πρέπει να υπάρχει ενημέρωση για το τι ακριβώς σημαίνει γυναικομαστία και τι μπορεί να γίνει.

Στην γυναικομαστία λοιπόν έχουμε αύξηση στο μέγεθος του ανδρικού μαστού. Ο ιστός που αυξάνεται μπορεί να είναι ο μαστικός αδένας, ή ο λιπώδης ιστός ή και συνδυασμός και των δύο. Σε ορισμένες περιπτώσεις έχουμε και περίσσεια του δέρματος καθώς και πτώση του μαστού.

Εικόνα της Γυναικομαστίας

01

07

10

Οι ασθενείς εμφανίζονται με αύξηση του μεγέθους των μαστών που στο 1/3 των περιπτώσεων είναι ασύμμετρο. Ορισμένοι ασθενείς εμφανίζουν γυναικομαστία μόνο στον ένα μαστό.

1934 Webster Ταξινόμηση 3 τύποι γυναικομαστίας .

Τύπος 1 . Ασθενείς με αυξημένο μέγεθος μαστικού αδένα – θεραπεία χειρουργική αφαίρεση.

Τύπος 2. Ασθενείς με λιπώδη ιστό και μαστικό αδένα – ψευδό γυναικομαστία – θεραπεία λιποαναρρόφηση και χειρουργική αφαίρεση.

Τύπος 3. Είναι ο τύπος 1 και ο τύπος 2 με επιπλέον περίσσεια δέρματος.

1973 Simon Ταξινόμηση της γυναικομαστίας.

1. Μικρή αύξηση του μαστού αλλά ορατή.

2a. Μέτρια αύξηση του μεγέθους του μαστού αλλά φυσιολογικό δέρμα.

2b. Μέτρια αύξηση του μεγέθους του μαστού και μικρή περίσσεια δέρματος.

3. Πολύ μεγάλος μαστός. Πτώση του μαστού. Μεγάλη περίσσεια δέρματος.

Αίτια Γυναικομαστίας - Εξετάσεις

gynaikomastia04

Νεογνική Γυναικομαστία

Οφείλεται στα οιστρογόνα της μητέρας.

Στα νεογνά υποχωρεί σε λίγες εβδομάδες ή μήνες, δεν χρειάζεται καμία θεραπεία.

Εφηβική γυναικομαστία

Συνήθως εμφανίζεται στην ηλικία των 13 ετών. Οι μαστοί μπορεί να είναι επώδυνοι και να ψηλαφούμε μία δισκοειδή μάζα, ακριβώς κάτω από την θηλή και θηλαία άλω. Οφείλεται στις ορμονικές αλλαγές της εφηβείας.

Αυτή ή κατάσταση αρχίζει να υποχωρεί από τα 15 χρόνια και μετά. Το φυσιολογικό είναι ότι ή γυναικομαστία πού εμφανίζεται στην εφηβεία θα εξαφανιστεί σιγά σιγά.

Παθολογική Γυναικομαστία

Μπορεί να οφείλεται στην έλλειψη τεστοστερόνης, αύξηση οιστρογόνων ή αυξημένη μετατροπή των ανδρογόνων σε οιστρογόνα.(klinefelter Syndrome,όγκος επινεφριδίων, όγκος υπόφυσης, κακή διατροφή).

Επίσης πολλά φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν γυναικομαστία.

(Μετρονιδαζόλη, διγοξύνη, σιμετιδίνη, προγεστερόνη, τρικυκλικά αντικαταθληπτικά, μαριχουάνα, ηρωίνη, αλκοολισμός, κ.ά.)

Ιδιοπαθής Γυναικομαστία

Αποτελεί το 85% των περιπτώσεων της γυναικομαστίας, χρήζει χειρουργικής διόρθωσης και είναι ή περίπτωση πού βλέπουμε ,οι πλαστικοί χειρουργοί στα ιατρεία μας.

Παθοφυσιολογία

Η αιτία των περισσότερων περιπτώσεων της γυναικομαστίας είναι άγνωστη. Ο καρκίνος του μαστού δεν φαίνεται και σχετίζεται με την ιδιοπαθή γυναικομαστία. Ασθενείς με σύνδρομο Klinefelter και γυναικομαστία μπορεί να έχουν αυξημένη πιθανότητα για καρκίνο του μαστού.

Στα αγόρια η κύρια ορμόνη είναι η τεστοστερόνη η οποία εκκρίνεται από τους όρχεις. Στα κορίτσια η κύρια ορμόνη είναι τα οιστρογόνα που εκκρίνονται από τις ωοθήκες. Πάντως και οι δύο ορμόνες εκκρίνονται και στα δύο φύλα. Η Γυναικομαστία θεωρείται το αποτέλεσμα της ανισσοροπίας μεταξύ των οιστρογόνων που δρουν στον μαστό και τον αυξάνουν σε μέγεθος και των ανδρογόνων που ανταγωνίζονται αυτήν την αύξηση του μαστού. Έχει βρεθεί σε πολλές περιπτώσεις γυναικομαστίας μια αλλαγή στη σχέση ανδρογόνων προς τα οιστρογόνα.

Εξετάσεις

Το ιστορικό και η φυσική εξέταση είναι τα πιο σημαντικά για τη διάγνωση της γυναικομαστίας. Σταθερές περιπτώσεις πολλών χρόνων δεν χρειάζονται διερεύνηση.

Έλεγχος χρωματοσωμάτων να γίνεται μόνο όταν υπάρχει Kleinε Felter σύνδρομο.

Ηπατικά ένζυμα και ορμονικός έλεγχος (FSH, LH, HCG, TSH, T3, T4) μπορεί να χρειαστεί να γίνουν.

Αυξημένα οιστρογόνα και 17 – κεστοστεροειδή στα ούρα υποδηλώνει όγκο των επινεφριδίων.

Η νέα Τριπλή Μέθοδος Χειρουργικής Θεραπείας (Ρ.Υ.Α.Α.Λ)

Η Ρ.Υ.Α.Α.Λ. τεχνική είναι μια νέα τεχνική που περιλαμβάνει συνδυασμό τριών πραγμάτων.
Λιώσιμο λίπους και σύσφιξη με ραδιοσυχνότητες και αφαίρεση αδένα με λιποαναρρόφηση.

Η Ρ.Υ.Α.Α.Λ. τεχνική είναι μια νέα τεχνική που περιλαμβάνει συνδυασμό τριών πραγμάτων. Τη χρήση ραδιοσυχνοτήτων και υπερήχων για το λιώσιμο του λίπους στο στήθος και για τη σύσφιγξη του δέρματος. Επίσης περιλαμβάνει αφαίρεση του μαστικού αδένα και απομάκρυνση του λιωμένου λίπους με λιποαναρρόφηση.

Ρ.= Ραδιοσυχνότητες
Υ.= Υπερήχους
Α.= Αφαίρεση
Α.= Αδένα
Λ.= Λιποαναρρόφηση 

gynaikomastia03

Χειρουργική θεραπεία

Σκοπός στη χειρουργική θεραπεία της γυναικομαστίας είναι:

α) να αποκαταστήσουμε το σχήμα του ανδρικού μαστού
β) να διορθώσουμε τυχόν ανωμαλίες στο μαστό, θηλή και θηλαία άλω
γ) να ανορθώσουμε το μαστό και να αφαιρέσουμε περίσσεια δέρματος εάν υπάρχει.
δ) να εξαλείψουμε την υπομάστιο πτυχή εάν υπάρχει

Η χειρουργική θεραπεία που θα επιλέξουμε εξαρτάται από:

1. την περίσσεια δέρματος που πιθανόν να υπάρχει
2. την ύπαρξη υπερτροφικού λίπους
3. την υπερτροφία του μαστικού αδένα

Από το 2010 εισάγαμε στην αντιμετώπιση της γυναικομαστίας την τριπλή χειρουργική τεχνική για την αντιμετώπισή της, την Ρ.Υ.Α.Α.Λ.

Η τριπλή θεραπεία βασίζεται:

α) στην υποβοηθούμενη λιποαναρρόφηση με χρήση ραδιοσυχνοτήτων (Ρ) Ρ
β) στην υποβοηθούμενη λιποαναρρόφηση με χρήση υπερήχων (Υ) Υ
γ) στην αφαίρεση του μαστικού αδένα με μικρή τομή (Α.) Α2

Τι είναι η υποβοηθούμενη λιποαναρρόφηση με ραδιοσυχνότητες

Είναι το γνωστό bodytite. Οι ραδιοσυχνότητες προκαλούν σύσφιξη και λιώσιμο του λίπους. Το Bodytite είναι τελευταίας τεχνολογίας μηχάνημα λιποαναρρόφησης με ραδιοσυχνότητες (δηλαδή ηλεκτρικό ρεύμα σε συγκεκριμένη συχνότητα). Το μηχάνημα έχει έναν υπολογιστή που εκπέμπει ραδιοσυχνότητες και μία λεπτή κεφαλή που τις υποδέχεται. Η λεπτή κεφαλή καταλήγει σε μία λεπτή βελόνα διαμέτρου 2mm. Με μία μικρή τομή 3mm η λεπτή βελόνα εισάγεται μέσα στον μαστό και 1) αναρροφά το λίπος, 2) με τις ραδιοσυχνότητες διαλύει τον μαστικό αδένα και 3) προκαλεί σύσφιξη του δέρματος του μαστού. Η πολυπόθητη σύσφιξη επιτυγχάνεται με τη θερμότητα που αναπτύσσουν οι ραδιοσυχνότητες πάνω στους ινοβλάστες.

Οι ινοβλάστες είναι τα κύτταρα που παράγουν κολλαγόνο και το κολλαγόνο ως γνωστόν είναι υπεύθυνο για τη σφριγηλότητα του δέρματός μας. Έτσι το μηχάνημα διεγείροντας τους ινοβλάστες, αυξάνει και βελτιώνει την παραγωγή του κολλαγόνου με αποτέλεσμα να επιτυγχάνεται σύσφιξη του δέρματος.

Τι είναι η υποβοηθούμενη λιποαναρρόφηση με υπερήχους

Εδώ οι υπέρηχοι προκαλούν επιπλέον λιώσιμο του λίπους που ήταν ανθεκτικό στο bodytite και επιπλέον σύσφιξη του δέρματος.

Γιατί χρειάζεται η συνέργεια και των δύο:

Γιατί υπάρχει λίπος που είναι ανθεκτικό στο ένα ενώ αντιδράει πολύ καλύτερα στο άλλο.

Έτσι ενώ μέχρι πρότινος χρειαζόμασταν πολλές τομές για να θεραπεύσουμε την γυναικομαστία, τώρα με τη βοήθεια των ραδιοσυχνοτήτων και των υπερήχων μία τομή των 3 mm είναι αρκετή.

Η επέμβαση γίνεται με τοπική και μέθη, διαρκεί από 1-2 ώρες και την ίδια μέρα ο ασθενής μπορεί να πάει στο σπίτι του. Δεν υπάρχουν ράμματα για να αφαιρεθούνε, ούτε παροχετεύσεις, απλώς ο ασθενής πρέπει να φορέσει έναν κορσέ για 2-4 εβδομάδες.

Πως γίνεται η αφαίρεση του αδένα

Ο αδένας πρέπει σχεδόν πάντα να αφαιρείται εάν θέλουμε να έχουμε καλό αποτέλεσμα στην θεραπεία της γυναικομαστίας.

Υπάρχουν πολλές τομές που έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν.

Σε πολύ μεγάλες γυναικομαστίες χρειάζεται να αφαιρέσουμε δέρμα και να ανυψώσουμε τη θηλή. Εδώ χρησιμοποιούμε την purse-string τεχνική για ανόρθωση της θηλής και αφαίρεση δέρματος

Το μεγάλο πλεονέκτημα αυτής της τεχνικής είναι ότι η τομή που παραμένει γύρω από την θηλή σε λιγότερο από 3 μήνες έχει εξαφανισθεί πλήρως.

Σε γιγαντιαία γυναικομαστία μπορεί να χρειασθεί να γίνει αφαίρεση μαζί του μαστικού αδένα, λίπους και δέρματος και να μεταφερθεί η θηλαία άλω στο ελεύθερο δερματικό μόσχευμα.

Πως γίνεται η διόρθωση της υπομάστιου πτυχής

Είναι από τα πιο δύσκολα προβλήματα στην αντιμετώπιση της γυναικομαστίας. Εδώ γίνεται χρήση του bodytite και των υπερήχων για να διαλύσουν το συνδετικό ιστό που καθηλώνει το δέρμα και δημιουργεί την πτυχή. Τα μηχανήματα προκαλούν καταστροφή των ινώδων στοιχείων και βοηθούν στην εξαφάνιση της πτυχής. Στη συνέχεια γίνεται εκτεταμένη επιφανειακή λιποαναρρόφηση μέχρι το μέσο σχεδόν της κοιλιακής χώρας.

Παθολογική

Υπάρχουν διάφορα φάρμακα όπως ταμοξιφένη, δημοξιφένη. Δεν υπάρχουν όμως προοπτικές μελέτες που να δείχνουν την αποτελεσματικότητα αυτών των φαρμάκων.

Περιστατικά Γυναικομαστίας

Γυναικομαστία: Περίπτωση 1

01

Ανδρικός μαστός που πάσχει από γυναικομαστία

Ανάλυση προβλημάτων

  1. Αύξηση μεγέθους του μαστικού αδένα
  2. Αύξηση λιπώδους ιστού
  3. Μικρή περίσσεια δέρματος
  4. Σχηματισμένη υπομάστιο πτυχή όπως και σε γυναικείο μαστό
  5. Ασυμμετρία

Στάδιο 1 - Θεραπεία

02

Πρώτο βήμα είναι η διήθηση όλου του μαστού με διάλυμα φυσιολογικού ορού + adrenaline + xylocaine. Το διάλυμα με την αδρεναλίνη προκαλεί αγγειοσύσπαση και έτσι ελάττωση της αιμορραγίας. Η xylocaine προκαλεί ελάττωση του πόνου. Το ίδιο το υγρό κάνει πολύ πιο εύκολη τη χρήση των ραδιοσυχνοτήτων και των υπερήχων.

Στάδιο 2

03

Η ειδική συσκευή του bodytite εισέρχεται στον μαστό από μία τομή 0.3cm στη μασχάλη. Χωρίζουμε το μαστό σε 4 σημεία και εφαρμόζουμε τις ραδιοσυχνότητες σ' όλη την επιφάνεια του μαστού

Αφού επιτευχθεί η σύσφιξη που θέλουμε περνάμε στο στάδιο 3

Στάδιο 3

04

Χρησιμοποιούμε το μηχάνημα με υπερήχους για συνεργική δράση και στο λίπος και στη σύσφιξη. Έχουμε παρατηρήσει ότι η χρήση και των δύο μηχανημάτων προκαλεί καλύτερη σύσφιξη του δέρματος και πιο αποτελεσματική ρευστοποίηση του λίπους.

Στάδιο 4

05

Αναρροφάμε όλο το λίπος από τον μαστό με πολύ λεπτές κάνουλες.

Στάδιο 5

06

Με μια μικρή τομή αφαιρούμε τον μαστικό αδένα.

Στάδιο 6

Διορθώνουμε την υπομάστιο πτυχή. Στον ανδρικό μαστό δεν υπάρχει υπομάστια πτυχή. Η διόρθωση γίνεται με τις κάνουλες της λιποαναρρόφησης και με τις ραδιοσυχνότητες. Χρειάζεται να επεκταθούμε πολύ πιο κάτω από την πτυχή εώς την κοιλιά.

Αποτελέσματα

Γυναικομαστία: Περίπτωση 2

Ανάλυση προβλημάτων

07

Μικρή γυναικομαστία

  1. Ανάπτυξη λιπώδους ιστού
  2. Ανάπτυξη μαστικού αδένα

Θεραπεία

  1. Διήθηση όπως στην περίπτωση 1

Στάδιο 1, 2, 3 όπως και προηγουμένως

08

Στάδιο 4 μικρή τομή στη θηλαία άλω και αφαίρεση του μαστικού αδένα.

09

Αποτελέσματα

Γυναικομαστία: Περίπτωση 3

10

Ανάλυση προβλημάτων

1. Γυναικομαστία μόνο αριστερά

2. Αύξηση λιπώδους ιστού

3. Αύξηση μαστικού αδένα

4. Πτώση μαστικού αδένα

5. Περίσσεια δέρματος

Θεραπεία

Όπως στην περίπτωση 1

Αποτελέσματα

Μετά το χειρουργείο

Ο ασθενής επιστρέφει σπίτι του την ίδια μέρα. Το χειρουργείο διαρκεί από 1 ώρα - 3 ώρες. Δεν χρησιμοποιούνται παροχετεύσεις. Ο ασθενής μπορεί να πάει στην εργασία του σε 2 ημέρες. Θα φοράει ένα ελαστικό επίδεσμο στο θώρακά του για 2-3 εβδομάδες.

Επιπλοκές

Αιμάτωμα, ασυμμετρία, φλεγμονή, αλλαγές στην αισθητικότητα, ύγρωμα, υπολειπόμενο δέρμα, πόνος στην τομή κτλ.