Ρινοπλαστική

Στην σύγχρονη ρινοπλαστική υπάρχουν δυο τεχνικές. Η ανοιχτή ρινοπλαστική και η κλειστή ρινοπλαστική. Μέχρι το 1970 όλες οι ρινοπλαστικές γίνονταν  με τομές μέσα στη μύτη, η λεγόμενη κλειστή ρινοπλαστική.

Ανοιχτή ρινοπλαστική (Open Structure Rhinoplasty)

ρινοπλαστικη

Η ανοιχτή ρινοπλαστική έγινε πολύ δημοφιλής τα τελευταία χρόνια. Η ανοιχτή ρινοπλαστική περιλαμβάνει τομή στην στυλίδα της μύτης σε σχήμα Λ.

Ακρορίνιο - Στυλίδα - Τομή

Το δέρμα της μύτης ανασηκώνεται και έτσι τα οστά και οι χόνδροι της μύτης αποκαλύπτονται. Αυτό επιτρέπει στο χειρουργό άμεση όραση όλης της ανατομίας αλλά και της παθολογίας της μύτης.

Η ανοιχτή ρινοπλαστική είναι η μέθοδος εκλογής για δύσκολες ρινοπλαστικές.

Τα πλεονεκτήματα της είναι

 1. Αποκάλυψη όλης της ανατομίας της μύτης
 2. Άμεση επισκόπηση από τον χειρουργό όλου του σκελετού της μύτης
 3. Μοναδική ακρίβεια στην διαμόρφωση της μύτης και όταν χρειασθεί ακριβέστατη τοποθέτηση μοσχευμάτων ή και ραμμάτων στο εσωτερικό της μύτης.
 4. Η εξωτερική  τομή εξαφανίζεται σε σύντομο χρονικό διάστημα (από 1 έως 3 μήνες)

Κλειστή ρινοπλαστική

Κλειστή ρινοπλαστική είναι η τεχνική που γίνεται με τομές μέσα  στα ρουθούνια της μύτης.

Χρησιμοποιείται συνήθως για απλές ρινοπλαστικές, κυρίως όταν είναι να αφαιρέσουμε τον ήβο (καμπούρα) της μύτης ή να πετύχουμε μια πολύ μικρή ανόρθωση στο ακρορίνιο.

Το μεγάλο μειονέκτημα της κλειστής ρινοπλαστικής είναι ότι δεν μπορεί να έχει ο χειρουργός άμεση όραση όλης της ανατομίας της μύτης.

Για την βελτίωση αυτού του μειονεκτήματος πολλές φορές χρησιμοποιούμε την Delivery τεχνική

Τεχνική Delivery

Η τεχνική αυτή έχει δύο τομές στο εσωτερικό της μύτης. Μ’ αυτή την τεχνική μπορούμε ν’ αποκαλύψουμε το κάτω τμήμα της μύτης αλλά όχι το πάνω μέρος της.
Χρησιμοποιείται συνήθως σε προβλήματα ακρορινίου

Διορθώνοντας το ακρορίνιο

Η ρινοπλαστική του ακρορινίου (Tip Rhinoplast) αναφέρεται στη διόρθωση των προβλημάτων του ακρορινίου της μύτης που είναι:

 1. Ογκώδες ακρορίνιο (bulbous tip)
 2. Σαν κουτί (boxy)
 3. Πεσμένο ακρορίνιο
ακρορινιο ρινοπλαστικη Ογκώδες ακρορίνιο (bulbous tip) - Σαν κουτί (boxy)
ακρορινιο ρινοπλαστικη Πεσμένο ακρορίνιο

Το ακρορίνιο αποτελεί το κατώτερο τριτημόριο της μύτης και είναι ο πιο πολύπλοκος ανατομικός σχηματισμός.

Η μικρότερη αλλαγή σ’ αυτό το σημείο μπορεί να προκαλέσει δραματική αλλαγή στο πρόσωπο. Γι’ αυτό και είναι μία από τις πιο συχνά ζητούμενες επέμβασεις.

Η χειρουργική του ακρορινίου μπορεί να γίνει με την κλειστή, με την ανοιχτή αλλά και με την delivery τεχνική.

Λόγω όμως ότι το ακρορίνιο είναι από τα πιο δύσκολα μέρη της μύτης προτιμάται η delivery ή η ανοιχτή τεχνική.

Στην ρινοπλαστική του ακρορινίου μπορούμε να αλλάξουμε τον όγκο του, την προβολή του καθώς επίσης και τις γωνίες του.

Η χειρουργική του ακρορινίου μπορεί να είναι  πολύ απλή μέχρι πολύ δύσκολη.

Augmented Ρινοπλαστική

augmented ρινοπλαστικήΌταν χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε επιπλέον κάποιο υλικό (μόσχευμα) για να στηρίξουμε την μύτη είτε για αισθητικούς είτε για λειτουργικούς λόγους, τότε καλούμε την ρινοπλαστική, αυξητική ρινοπλαστική (augmented).

Συνήθως διορθώνουμε την προβολή του ακρορινίου με τοποθέτηση μοσχευμάτων ή τη ράχη της μύτης ή βελτιώνουμε την αναπνοή.

Υπάρχουν πολλών ειδών υλικά (μοσχεύματα) που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αυξητική της μύτης και χωρίζονται σε τεχνητά και αυτόλογα μοσχεύματα.

Οι περισσότεροι ρινοπλαστικοί χειρουργοί όπως και εμείς προτιμούμε τους αυτόλογους ιστούς, μιας και τα τεχνητά μοσχεύματα παρουσιάζουν προβλήματα. Τα πιο χρησιμοποιημένα μοσχεύματα είναι:

 • χόνδρος από το διάφραγμα ή το αυτί
 • οστό από το πλευρό
 • περιτονία από την κροταφική περιτονία

Ορισμένες φορές χρησιμοποιούμε και συνδυασμό των πιο πάνω υλικών.

Είναι οι πιο δύσκολες ρινοπλαστικές και συνήθως τις εκτελούμε με την ανοιχτή μέθοδο.

Μαζί με τα μοσχεύματα μπορεί να χρησιμοποιηθούν και ράμματα στο εσωτερικό της μύτης για να τροποποιήσουμε την ανατομία της μύτης.

Σκολίωση Ρινικού Διαφράγματος

Ο όρος σκολίωση του ρινικού διαφράγματος σημαίνει  ότι το διάφραγμα της μύτης είναι στραβό.

Τι είναι όμως το διάφραγμα;

Το διάφραγμα είναι οστό και χόνδρος που βρίσκεται μεταξύ των ρουθουνιών και χωρίζει σε δύο τις ρινικές κοιλότητες. Θα έπρεπε να είναι ίσο αλλά συνήθως δεν είναι. Έτσι το 80% των ανθρώπων έχουν στραβό διάφραγμα και αυτό μπορεί να οφείλεται είτε επειδή γεννήθηκαν  έτσι ή πιο συχνά επειδή υπήρξε τραυματισμός.

Είναι λοιπόν είναι απαραίτητο σ’ όλο το 80% των ανθρώπων που έχουν στραβό διάφραγμα να  το διορθώνουμε χειρουργικώς; Εάν έχουμε στραβό διάφραγμα αλλά δεν έχουμε κανένα λειτουργικό πρόβλημα (π.χ. δυσκολία στην αναπνοή, προβλήματα με τους κόλπους, πονοκεφάλους, κτλ.) τότε δεν είναι απαραίτητο να το διορθώσουμε.

Το ρινικό διάφραγμα καλό είναι να διορθώνεται όταν:

Α) η απόκλισή του είναι πολύ μεγάλη, δηλαδή το διάφραγμα είναι πολύ στραβό και μπορεί να προκαλεί συμπτώματα όπως χρόνια ρινική συμφόρηση, πονοκεφάλους, δυσκολία στην αναπνοή, ροχαλητό, προβλήματα με τους παραρινικούς κόλπους, πόνους στο πρόσωπο, συχνή αιμορραγία από τη μύτη, θορυβώδης αναπνοή και άπνοια στον ύπνο μας.

Β) όταν η μύτη εξωτερικά είναι στραβή και ο ασθενής επιθυμεί να την ισιώσει

Γ) όταν εκτελούμε απλή ρινοπλαστική σε μεγάλη μύτη. Εάν ελαττώσουμε το μέγεθος της μύτης, τότε το στραβό διάφραγμα μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην αναπνοή. Έτσι καλό είναι να διορθώνεται και το διάφραγμα ταυτόχρονα.

Μαζί με το διάφραγμα ορισμένες φορές χρειάζεται να διορθώσουμε και τις κόγχες οι οποίες είναι μικρά οστά στα πλάγια της μύτης.

Η διόρθωση του διαφράγματος και των ρινικών κογχών διαρκεί από 45-60’ και γίνεται συνήθως με γενική αναισθησία.

Ανάρρωση μετά την ρινοπλαστική

Η ρινοπλαστική δεν πονάει. Όσο και αν σας φαίνεται περίεργο η ρινοπλαστική είναι μία από τις επεμβάσεις με τους λιγότερους πόνους.

Τι θα πρέπει όμως να περιμένετε μετά το χειρουργείο;

Η μύτη θα έχει μικρονάρθηκα και θα υπάρχει ένα πολύ μικρό ταμπόν μέσα στη μύτη. Επίσης θα υπάρχει μια μικρή γάζα μπροστά στη μύτη σαν μουστάκι για να προστατεύει τα ρούχα από τυχόν εκκρίσεις ή μικροαιμορραγίες της μύτης. Ο νάρθηκας βγαίνει στις πέντε ημέρες. Εάν έχουμε κάνει ανοιχτή ρινοπλαστική τα ράμματα βγαίνουνε στις πέντε ημέρες επίσης. Το ταμπόν της μύτης βγαίνει σε 16-24 ώρες.

Θα υπάρχει πρήξιμο και τα μάτια θα είναι με μελανιές. Το πρήξιμο και οι μελανιές κρατούν από 5-14 ημέρες.

Συνήθως σε 8-14 ημέρες μπορεί ο ασθενής  να πάει πίσω στη δουλειά του.

Το αποτέλεσμα της επέμβασης είναι ορατό σε 2-4 εβδομάδες αλλά παίρνει το οριστικό του σχήμα σε 6 μήνες-1 χρόνο.

Η μύτη στην αρχή είναι μπουκωμένη. Αλλά σιγά-σιγά επανέρχεται. Προσοχή, ν’ αποφύγετε να φυσάτε τη μύτη σας ή να τοποθετείτε το δάκτυλό σας μέσα στη μύτη.

Θα πάρετε αντιβίωση για 5 ημέρες καθώς επίσης θα χρειασθεί να κάνετε πλύσεις της μύτης με φυσιολογικό ορό. Μπορείτε να πλυθείτε την ίδια μέρα αρκεί να αποφύγετε το σκύψιμο.

Η Απλή Ρινοπλαστική

Απλή ρινοπλαστική χαρακτηρίζουμε την επέμβαση στην οποία διορθώνουμε την καμπούρα της μύτης και δίνουμε μία πολύ μικρή προβολή στο ακρορίνιο. Γίνεται με Γενική Αναισθησία με κλειστή μέθοδο και η διάρκεια του χειρουργείου είναι 20΄- 30’.

Υποψήφιοι για Ρινοπλαστική/Διάφραγμα

 1. Η καμπούρα στη ράχη της μύτης
 2. Στραβή μύτη
 3. Μεγάλη μύτη
 4. Προβλήματα στο ακρορίνιο
  • ογκώδες ακρορίνιο
  • Ακρορίνιο σαν κουτί
  • Πεσμένο ακρορίνιο
 5. Δυσκολία στην αναπνοή
 6. Επανεγχείρηση
 7. Τραυματισμός
 8. Ασθενής με λαγόχειλο ή υπερωιοσχιστία

Γενειοπλαστική

Η Γενειοπλαστική ή πλαστική του πηγουνιού έχει σαν σκοπό την διόρθωση του πηγουνιού. Αυτό γίνεται με αύξηση του πηγουνιού ή με ελάττωση του.

Το σύνηθες πρόβλημα όψης είναι το μικρό πηγούνι και η μεγάλη μύτη. Σε αυτή την περίπτωση καλό είναι να προταθεί στον ασθενή και η διόρθωση ου πηγουνιού.

Για την αύξηση του πηγουνιού υπάρχουν δύο τρόποι:

 1. Εάν ο ασθενής έχει καλή σύγκλιση στα δόντια, του προτείνουμε την τοποθέτηση ενθέματος.
  Η εγχείρηση μπορεί να συνδυασθεί με την ρινοπλαστική, διαρκεί 30΄και περιλαμβάνει μια μικρή τομή στο εσωτερικό του στόματος στο κάτω μέρος.
 1. Εάν ο ασθενής έχει κακή σύγκλιση στα δόντια, τότε χρειάζεται τελείως διαφορετική προσέγγιση όπως  κεφαλομετρική  ανάλυση και ορθογναθική θεραπεία.

Revision Ρινοπλαστική

Δευτερογενής

Η δευτερογενής ρινοπλαστική πραγματοποιείται για να διορθώσει μια μύτη που έχει χειρουργηθεί στο παρελθόν.

Η δευτερογενής ρινοπλαστική  είναι η πιο πολύπλοκη επέμβαση και για αυτό οι περισσότεροι από τους πλαστικούς χειρουργούς χρησιμοποιούν την ανοικτή μέθοδο. Καλό είναι η δευτερογενής ρινοπλαστική να γίνεται ένα χρόνο μετά την πρώτη επέμβαση γιατί τότε ο ουλώδης ιστός έχει μαλακώσει και είναι πιο εύκολη η προσπέλαση της μύτης.

Επιπλοκές ρινοπλαστικής

Οι επιπλοκές είναι πάρα πολύ σπάνιες

 • Αιμορραγία
 • Φλεγμονή
 • Δυσκολία στην αναπνοή
 • Οπή στο διάφραγμα
 • Εφιππιοειδής μύτη
 • V deformity
 • Βλάβη του ακρορινίου
 • Διάτρηση μήνιγγας

Σύγχρονη  Ρινοπλαστική – Η Χειρουργική του Χιλιοστού

Πριν από πολλά χρόνια όλες οι μύτες ενός χειρουργού μετά την ρινοπλαστική  μοιάζανε μεταξύ τους. Αυτό συνέβαινε γιατί οι τεχνικές στην διαμόρφωση της μύτης δεν είχανε μεγάλη ποικιλία.

Τα τελευταία χρόνια όμως με την ανάπτυξη της ανοιχτής ρινοπλαστικής όπου ο χειρουργός μπορεί υπό άμεση όραση να εξετάσει όλη την ανατομία της μύτης και να την τροποποιήσει με μεγάλη ακρίβεια και με την ανάπτυξη  πολλών διαφορετικών τεχνικών  (ράμματα , μοσχεύματα κτλ) αυτό πλέον δεν παρατηρείται.

Η μοντέρνα ρινοπλαστική στοχεύει να δώσει στον ασθενή τη μύτη που  ταιριάζει στο πρόσωπό του. Όλα τα πρόσωπα δεν είναι ίδια, το ίδιο θα πρέπει να ισχύει και για τις μύτες. Σκοπός της μοντέρνας ρινοπλαστικής είναι η μύτη να έχει τόσο φυσικό σχήμα που κανείς να μην μπορεί να πει εάν έχει χειρουργηθεί ή όχι.

Έτσι στη μοντέρνα ρινοπλαστική συνήθως εφαρμόζεται η ανοιχτή τεχνική και χρησιμοποιούμε πολύ εξελιγμένες τεχνικές όπως η χρήση ραμμάτων ή και μοσχευμάτων για την επίτευξη του αποτελέσματος.

Το Μότο της σύγχρονης ρινοπλαστικής ειδικά για δύσκολες μύτες είναι:

 1. Με την ανοιχτή μέθοδο βλέπουμε τα πάντα
 2. Με τα μοσχεύματα διορθώνουμε τα πάντα και
 3. Με τα εσωτερικά ράμματα τροποποιούμε τα πάντα.

Δεν είναι τυχαίο ότι η ανοιχτή ρινοπλαστική έχει καθιερωθεί από το πλείστο των πλαστικών χειρουργών που ασχολούνται με την επέμβαση της ρινοπλαστικής.

 

ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΑΣΘΕΝΩΝ

Δείτε τις μαρτυρίες

Ο ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΕΡΑΜΙΔΑΣ ΣΤΑ MEDIA

Δείτε περισσότερα

Είπαν για εμάς

Εγγραφειτε στο newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε όλα τα νέα πλαστικής και αισθητική χειρουργικής πρώτοι.