Μειωτική Στήθους

Η μειωτική στήθος είναι η επέμβαση που αποσκοπεί στην μείωση του μεγέθους του μαστού και στην σύγχρονη ανόρθωσή του στήθους. Επίσης συμβαλλει στο να απαλλαγεί η ασθενής από έντονους πόνους στο λαιμό και στην πλάτη που προκαλούνται από το βαρύ στήθος και να βελτιωθεί η στάση του σώματός τους.Η μειωτική μαστού μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε ηλικία εφ’οσον έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του στήθους.

Κατά την διάρκεια της επέμβασης το στήθος αναμορφώνεται ώστε η θηλή να βρεθεί σε πιο εμφανή και υψηλή θέση. Η περίσια του μαζικού αδένα και λίπους αφαιρείται μαζί με το δέρμα από την κάτω και πλάγια πλευρά του μαστού. Επίσης η θηλή που μπορει να έχει κι εκείνη μεγαλώσει, ακολουθώντας την μεγέθυνση του μαστού, μειώνεται για να γίνει ανάλογη με το νέο μέγεθος που θα έχει ο μαστός. Μετά την επέμβαση που γίνεται υπό γενική αναισθησία η ασθενής μένει στο νοσοκομείο για 1-2 ημέρες. Λεπτοί σωλήνες παροχέτευσης τοποθετούνται σε κάθε μαστό για να αποτρέψουν την συλλογή υγρών/αίματος και αφαιρούνται συνήθως με την έξοδο της ασθενούς από το νοσοκομείο.

Οι ουλές, οι οποίες συνήθως επουλώνονται καλά, βρίσκονται γύρω από την θηλή, κάτω από αυτήν, σε σχήμα ανάποδου “T” ,και κατά μήκος της υπομάστιας πτυχής.Μερικές φορές η επέμβαση μπορεί να γίνει με τομή γύρω από την θηλή και μία κάθετη κάτω απο αυτήν. Οι ουλές είναι μόνιμες και εμφανείς άμεσα μετά την επέμβαση αλλά με την πάροδο του χρόνου βελτιώνονται πολύ. Ανάλογα με το μέγεθος και το σχήμα του μαστού η επέμβαση μπορει να γίνει και μέσω μιας μόνο κάθετης τομής αποφεύγοντας την μεγάλη οριζόντια τομή.Αυτή η τεχνική λέγεται ”Lejour” ή καθετής ουλής μειωτική μαστού και μπορεί να γίνει μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις.

Μετά την επέμβαση η ασθενής συνιστάται να φορά στηθόδεσμο ισχυρής υποστήριξης για ένα μήνα. Τα στήθη άμεσα μετά την επέμβαση έχουν μώλωπες, οίδημα και είναι ελαφρά επώδυνα. Ο πόνος εύκολα αντιμετώπίζεται με συνήθη αναλγητικά. Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να παρατηρηθεί καθυστέρηση της επούλωσης, ειδικά στα σημεία μεγαλύτερης τάσης, και απαιτείται ιδιαίτερη περιποίηση με τακτικές αλλαγές του τραύματος για μερικές εβδομάδες έως ότου επιτευχθεί πλήρης επούλωση.

Μια άλλη επιπλοκή,επίσης σπάνια, που μπορει να συμβεί είναι το αιμάτωμα που συνήθως αναπτύσσεται τις πρώτες μετεγχειρητικές ώρες και για την αντιμετώπισή του είναι αναγκαία η επιστροφή στο χειρουργείο. Άλλο, σπάνιο ωστόσο, πρόβλημα είναι η δημιουργία φλεγμονής που θεραπεύεται με την χορήγηση της κατάλληλης αντιβίωσης. Επίσης, κάποιες ασθενείς μπορεί να έχουν υπαισθησία στην περιοχή των μαστών και οίδημα που συνήθως υποχωρούν με το χρόνο αλλά πολύ σπάνια μπορεί να παραμείνουν. Επιπλέον οι ενδιαφερόμενες ασθενείς πρέπει να γνωρίζουν ότι μετά την επέμβαση της μειωτικής μαστών πιθανότατα δεν θα μπορούν να θηλάσουν παρόλο που οι μαστοί τους θα εξακολουθούν να αντιδρούν με αύξηση ή μείωση του μεγέθους τους ανάλογα με τις αλλαγές που συμβαίνουν και στο σώμα της ασθενούς (εγκυμοσύνη, αλλαγές στο βάρος, εμμηνόπαυση).

 

ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΑΣΘΕΝΩΝ

Δείτε τις μαρτυρίες

Ο ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΕΡΑΜΙΔΑΣ ΣΤΑ MEDIA

Δείτε περισσότερα

Είπαν για εμάς

Εγγραφειτε στο newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε όλα τα νέα πλαστικής και αισθητική χειρουργικής πρώτοι.