Λίφτινγκ προσώπου λαιμού

Η εντύπωση που υπάρχει ότι πολλές από τις επεμβάσεις της αισθητικής χειρουργικής έχουν συγκεκριμένα ηλικιακά κριτήρια δεν είναι απολύτως σωστή. Η ένδειξη αν ένα άτομο, γυναίκα ή άνδρας, είναι καλός υποψήφιος για την επέμβαση της ρυτιδοπλαστικής ή lifting, όπως είναι ευρέως γνωστό, καθορίζεται κυρίως με κριτήρια το βαθμό χαλάρωσης, ρυτίδωσης και αλλοίωσης του περιγράμματος του προσώπου που υπάρχει και όχι τόσο με την ηλικία. Μπορεί άτομα της ίδιας ηλικίας να έχουν διαφορετικής ταχύτητας εξέλιξη της γήρανσης του προσώπου.

Έτσι μπορεί ένα άτομο στην ηλικία των 45 ετών που θεωρείται μάλλον κομβική,  να μην εμφανίζει πολύ αισθητά τα σημάδια της γήρανσης και μόνο με την εφαρμογή  των κατάλληλων μη επεμβατικών μεθόδων που έχουμε στην διάθεσή μας (π.χ. Bοtox, εμφυτεύματα, Laser, προϊόντα περιποίησης με ισχυρά φαρμακευτικά συστατικά, peeling κλπ) να κερδηθεί περαιτέρω χρόνος και να καθυστερήσει η έσχατη λύση του χειρουργείου, ενώ ένα συνομήλικό του άτομο να χρήζει απαραίτητα χειρουργικής διόρθωσης για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα της ανανέωσης του προσώπου. Σε γενικές γραμμές, όπως σε όλους τους τομείς της ιατρικής, η πρόληψη πρέπει να προηγείται της θεραπείας για τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Ωστόσο, η 4η δεκαετία της ζωής μας είναι πολύ σημαντική περίοδος  για την απόφαση της ανανέωσης του προσώπου μας, μιας και τότε ακόμα μπορεί να επιτευχθούν πιο φυσικά αποτελέσματα, ένα από τα πλέον σημαντικά ζητούμενά μας.

Υποσχέσεις & Στόχος

Όπως ήδη αναφέρθηκε ο στόχος που επιδιώκεται είναι η ανανέωση του προσώπου με όσο το δυνατόν φυσικότερο αποτέλεσμα. Ουσιαστικά, επιτυγχάνεται ένα «φρεσκάρισμα» της όψης και της έκφρασης του προσώπου του ενδιαφερόμενου, μια πιο «ξεκούραστη» και νεανική εμφάνισή του.

Πώς γίνεται διαδικασία-μέθοδοι, κλασικές και νέες, - επικρατέστερες τεχνικές

Συνήθως χρειάζονται περισσότερες της μιας, συναντήσεις του ενδιαφερόμενου με τον πλαστικό χειρουργό που έχει επιλέξει για την εκτέλεση της επέμβασης, ώστε να διευκρινιστούν όλες οι λεπτομέρειες του πλάνου που θα ακολουθηθεί και βεβαίως να λυθούν όλες οι απορίες που σίγουρα θα υπάρχουν. Είναι σημαντικό να εντοπιστούν ακριβώς τα «προβλήματα» που υπάρχουν προς διόρθωση σε κάθε πρόσωπο και ενοχλούν τον ενδιαφερόμενο αλλά και αυτά που ίσως δεν έχει δει ο ίδιος αλλά ο πλαστικός χειρουργός θα του επισημάνει με την ματιά του ειδικού. Έτσι ανάλογα με το είδος και  την βαρύτητά τους θα επιλεγεί η κατάλληλη μέθοδος.

Υπάρχουν αρκετές διαφορετικές τεχνικές που μπορεί να επιλέξει ο γιατρός ανάλογα με την εξοικείωση που έχει με την κάθε μια, αλλά και με την καταλληλότητα της ανά περίπτωση. Σε περίπτωση, για παράδειγμα, που υπάρχει έντονη χαλάρωση που περιλαμβάνει και την περιοχή του λαιμού, συνιστάται ένα κλασικό κανονικό lifting προσώπου και λαιμού, ενώ εάν η χαλάρωση είναι ήπια και αφορά λίγο την περιοχή του λαιμού τότε έχουν θέση οι νεώτερες τεχνικές και πιο δημοφιλείς του mini lifting (MACS Facelift, S-lifting κλπ) όπου γίνονται πολύ μικρότερης έκτασης τομές και αποκόλληση δέρματος. Γενικά πάντως, είναι σημαντικό εκτός της αποκόλλησης και αφαίρεσης της περίσσειας του δέρματος που υπάρχει να γίνει επιμελής παρασκευή, ανόρθωση και ασφαλής καθήλωση και των υποκειμένων ιστών για καλύτερα αποτελέσματα.

Πριν την επέμβαση

Τι εξετάσεις πρέπει να προηγηθούν – αν υπάρχει κάποια ειδική προετοιμασία πριν μπει στο χειρουργείο? Προηγείται βεβαίως της επέμβασης ένα σύνολο εξετάσεων που περιλαμβάνουν συνήθως: γενική αίματος, έλεγχο πηκτικότητας και καρδιακής λειτουργίας. Εάν ωστόσο υπάρχουν ειδικότερα προβλήματα βάσει του ιστορικού του ασθενούς θα πρέπει να ελεγχθούν επίσης πριν το χειρουργείο. Γενικά συνιστάται η διακοπή των βιταμινούχων σκευασμάτων, του καπνίσματος και του αλκοόλ και βέβαια της ασπιρίνης 1-2 εβδομάδες πριν την επέμβαση και αμέσως μετά. Υγιεινή διατροφή και καλή καθημερινή ζωή χωρίς υπερβολές συμβάλλουν στην καλύτερη και γρηγορότερη ανάρρωση. Άλλωστε, με τις νέες τεχνικές που εφαρμόζονται όπως το M.A.C.S. Facelift το πρήξιμο μετεγχειρητικά είναι ελάχιστο.

Είδος αναισθησίας (τοπική - γενική)

Γενικά η επέμβαση του κανονικού lifting γίνεται υπό γενική αναισθησία. Ωστόσο οι νεότερες και λιγότερο εκτεταμένες τεχνικές όπως το MACS Facelift μπορεί να γίνουν και υπό τοπική αναισθησία και μέθη.
Πόση ώρα διαρκεί η επέμβαση

Ο χρόνος εξαρτάται από την έκταση της επέμβασης , την τεχνική που χρησιμοποιείται και την ταχύτητα του χειρουργού. Κατά μέσον όρο ένα κανονικό facelift διαρκεί 4.5 με 5 ώρες ενώ ένα mini-facelift είναι τουλάχιστον 1-1.5 ώρα λιγότερο.

Χρόνος ανάρρωσης

Η εμφάνιση του προσώπου αμέσως μετά το χειρουργείο σίγουρα δεν θα είναι το πιο ευχάριστο θέαμα. Θα υπάρχει οίδημα και μελανιές που υποχωρούν σε διάστημα 5-7 ημερών ανάλογα βέβαια και με την ικανότητα ανάρρωσης του κάθε οργανισμού. Επίσης, ίσως κάποιες περιοχές καθώς και τα σημεία των τομών να φαίνονται παραμορφωμένα αλλά και αυτά με την πρόοδο των ημερών εξομαλύνονται. Βέβαια ο χρόνος ανάρρωσης έχει να κάνει και με την έκταση του χειρουργείου. Πιο σύντομα επανέρχεται ένα πρόσωπο που υπεβλήθη σε mini-facelift, αλλά κατά μέσον όρο σε χρονικό διάστημα 10-15 ημερών μετά το χειρουργείο το πρόσωπο έχει μια απολύτως αποδεκτή και βέβαια ανανεωμένη εμφάνιση.

Οι τομές στις σύγχρονες τεχνικές επιλέγεται να τοποθετούνται έτσι ώστε να είναι όσο το δυνατόν  λιγότερο εμφανείς π.χ. στα όρια της φαβορίτας, μέσα και πίσω από το αυτί. Εφόσον πάνε όλα καλά στην διαδικασία της ανάρρωσης και με το κατάλληλο χτένισμα μπορεί να καλυφθούν τελείως. Επίσης, το τοπικό μασάζ με ειδικές κρέμες και η χρήση αντηλιακού βοηθούν ιδιαίτερα στην καλύτερη διαμόρφωση των μετέπειτα ουλών.

Διάρκεια αποτελέσματος (π.χ. 5-8 χρόνια, εφ’ όρου ζωής κ.λπ.)

Τα αποτελέσματα διαρκούν κατά μέσον όρο 7-10 χρόνια. Πάντως παίζει σημαντικό ρόλο η ηλικία, η κατάσταση του προσώπου πριν την επέμβαση καθώς και ο τρόπος ζωής που ακολουθείται. Γενικά, η ποιότητα του δέρματος σε νεότερες ηλικίες είναι καλύτερη γι' αυτό και τα αποτελέσματα των επεμβάσεων που γίνονται νωρίτερα, εφόσον βέβαια υπάρχει ένδειξη, φαίνεται να διαρκούν περισσότερο κατά 3-5 χρόνια και να δίνουν πιο φυσική  εμφάνιση γιατί δεν χρειάζεται να γίνει υπερβολική διόρθωση.

Πιθανές επιπλοκές

Οι επιπλοκές είναι ένα θέμα που ο ενδιαφερόμενος επιβάλλεται να γνωρίζει και να έχει συζητήσει προκαταβολικά με τον γιατρό του, έστω κι αν αυτές είναι σπάνιες και σχεδόν πάντα αντιμετωπίσιμες. Στις επιπλοκές περιλαμβάνονται το αιμάτωμα, η φλεγμονή, η προσωρινή υπολειτουργία (πάρεση) των νεύρων της περιοχής , οι δύσμορφες ουλές κλπ.

ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΑΣΘΕΝΩΝ

Δείτε τις μαρτυρίες

Ο ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΕΡΑΜΙΔΑΣ ΣΤΑ MEDIA

Δείτε περισσότερα

Είπαν για εμάς

Εγγραφειτε στο newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε όλα τα νέα πλαστικής και αισθητική χειρουργικής πρώτοι.