Ανόρθωση Μηρών - Γλουτών

Τι επεμβάσεις μπορούν να γίνουν σήμερα για να διορθωθούν οι πεσμένοι γλουτοί;

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μία στροφή των προτιμήσεων προς καλλίγραμμες μεν αλλά πιο «γυναικείες» σιλουέτες. Η αύξηση των επεμβάσεων για την βελτίωση της εμφάνισης των γλουτών είναι κατακόρυφη οδηγώντας στην ανάπτυξη νέων χειρουργικών τεχνικών.

Η Αμερικάνικη ‘Ενωση Πλαστικής Χειρουργικής ανακοίνωσε πενταπλάσια αύξηση τους σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Με τις υπάρχουσες τεχνικές μπορεί να επιτευχθεί η ανόρθωση, η αναδιαμόρφωση του σχήματος αλλά και του μεγέθους των γλουτών. Συγκεκριμένα, χρησιμοποιείται η κλασική επέμβαση της ανόρθωσης (Buttock Lift) και οι πιο νεότερες τεχνικές της Λιπογλυπτικής, της τοποθέτησης ενθεμάτων σιλικόνης ή και λίπους- Λιποανακύκλωση (χρησιμοποίηση του λίπους της ίδιας της ασθενούς για ενίσχυση του μεγέθους των γλουτών). Οι ανωτέρω επεμβάσεις γίνονται με γενική αναισθησία και χρειάζονται μία μέρα παραμονής στο νοσοκομείο.Μπορεί να γίνουν μόνες τους ή σε συνδυασμό μεταξύ τους αναλόγως τα επιμέρους προβλήματα που υπάρχουν προς διόρθωση και το αισθητικό αποτέλεσμα που επιδιώκεται. Ωστόσο, όπως σε όλες τις αισθητικές επεμβάσεις, η εκτίμηση και αντιμετώπιση κάθε ασθενούς είναι απολύτως εξατομικευμένη.

Πως επιλέγεται ποιά/ποιές επεμβάσεις θα εφαρμοστούν;

Βασικό κριτήριο μας είναι το σχήμα και οι διαστάσεις των γλουτών και του σώματος βεβαίως. Επίσης πολύ σημαντικό κριτήριο είναι η ποιότητα και η ποσότητα του δέρματος και του λίπους που υπάρχει στην περιοχή (π.χ. ελαστικότητα, περίσσια, κυτταρίτιδα, ραγάδες κλπ). Η παρουσία μεγάλης περίσσιας και χαλαρότητας δέρματος μας επιτρέπει να προχωρήσουμε μόνο σε ανόρθωση γλουτών (επέμβαση πολύ πιο εκτεταμένη και με μεγάλες τομές και ουλές αναπόφευκτα που τοποθετούνται στο άνω όριο των γλουτών επιμήκως).

Όταν όμως έχουμε καλή ποιότητα δέρματος η λιπογλυπτική σε σημεία – κλειδιά ( π.χ.άνω και έξω μέρος των γλουτών, ψωμάκια, έξω και άνω μέρος των μηρών) μπορεί να δώσει την ψευδαίσθηση της ανόρθωσης των γλουτών με πολύ ανεπαίσθητες ουλές και πολύ καλά αποτελέσματα. Αν θέλουμε και να αυξήσουμε το μέγεθος των γλουτών μπορούμε να συνδυάσουμε και την τοποθέτηση ενθεμάτων ή ακόμα και να χρησιμοποιήσουμε το λίπος που προηγουμένως αφαιρέσαμε από εκει που δεν μας χρειάζεται.

Πόσο επώδυνες είναι αυτές οι επεμβάσεις;

Οι επεμβάσεις της αισθητικής χειρουργικής είναι γενικά καλά ανεκτές γι’αυτό και όλο και πιο δημοφιλείς. Φυσικά, ο χρόνος ανάρρωσης και ο μετεγχειρητικός πόνος έχει να κάνει με το πόσο εκτεταμένη είναι η κάθε επέμβαση και στην περίπτωση μας, όπως ανέφερα, μεγαλύτερης βαρύτητας επέμβαση είναι η ανόρθωση των γλουτών με τομές άνωθεν συνήθως ή/και κάτωθεν των γλουτών και τοποθέτηση παροχετεύσεων. Φυσικά, χορηγούνται συστηματικά αναλγητικά για τουλάχιστον 5-10 ημέρες και ο πόνος περιορίζεται σε ένα ήπιο αίσθημα δυσφορίας και τάσης που βελτιώνεται καθημερινά. Οι λοιπές επεμβάσεις: λιπογλυπτική και τοποθέτηση ενθεμάτων ή και λίπους είναι πολύ καλύτερα ανεκτές.

Σε πόσες μέρες μπορεί κανείς να επιστρέψει στις δραστηριότητές του;

Μετά το Buttock Lift χρειάζεται ένα διάστημα 10-15 ημέρες περίπου για επιστροφή στην εργασία αλλά θα χρειαστεί να περάσει περίπου μήνας για να επανέλθουν τα πράγματα σχεδόν στο φυσιολογικό. Κατά το διάστημα αυτό, φεύγουν σταδιακά οι μώλωπες και το έντονο οίδημα αλλά η ασθενής πρέπει να φορά ειδικό κορσέ. Η πλήρης υποχώρηση του οιδήματος ολοκληρώνεται σε 3-4 μήνες αλλά η διαφορά είναι θεαματική και φαίνεται ήδη από τον πρώτο μήνα.

Όπως αναφέρθηκε, η ανάρρωση από τις λοιπές επεμβάσεις είναι γρηγορότερη. Έτσι, μετά την λιπογλυπτική που μπορεί να συνδυαστεί ή όχι με λιποανακύκλωση χρειάζονται περίπου 7-10 ημέρες για επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες αλλά ο κορσές, που και εδώ χρειάζεται, παραμένει για 4-6 εβδομάδες. Η ασθενής μπορεί να καθίσει μετά 48ωρο αλλά όχι για πολλές ώρες και να πάει γυμναστήριο μετά από 4-6 εβδομάδες. Ανάλογα ισχύουν και μετά την τοποθέτηση ενθεμάτων με την διαφορά ότι το οίδημα κρατάει περισσότερο (έως 3 μήνες) γι’ αυτό και τα ενθέματα αρχικά φαίνονται να είναι ψηλά στους γλουτούς, μέχρι το οίδημα να υποχωρήσει και τους επιτρέψει να επανέλθουν στην κανονική τους θέση.

Πόσο εμφανή είναι τα σημάδια;

Η ανόρθωση των γλουτών με τομές αφήνει εκτεταμένες και μόνιμες ουλές που βελτιώνονται με την πάροδο του χρόνου αλλά η διαμόρφωση τους έχει να κάνει με την δυνατότητα καλής ή μη επούλωσης του κάθε ανθρώπου. Επιδιώκεται βέβαια να τοποθετούνται οι τομές σε περιοχές που καλύπτονται από το εσώρουχο αλλά αυτό δεν είναι πάντα εφικτό. Η λιπογλυπτική αφήνει σχεδόν ανύπαρκτες ουλές και η τοποθέτηση ενθεμάτων γίνεται συνήθως μέσω μιας κάθετης τομής 4-6cm στην μεσογλουτιαία σχισμή που δεν είναι εμφανής εφ’οσον επουλωθεί.

Πόσο καιρό κρατάνε τα αποτελέσματα;

Τα αποτελέσματα έχουν μεγάλη έως μόνιμη διάρκεια με την προϋπόθεση ότι ο ασθενής δεν θα έχει μεγάλες αυξομειώσεις βάρους.

Ποιοί είναι οι κίνδυνοι από μια τέτοια επέμβαση και τι πρέπει να περιμένει κανείς;

Οι κίνδυνοι είναι αυτοί που υπάρχουν μετά από κάθε σχεδόν αισθητική επέμβαση και οπωσδήποτε είναι ανάλογοι με την έκτασή της. Επιγραμματικά, θα αναφέρω το αιμάτωμα, την φλεγμονή, την παροδική μείωση της αισθητικότητας, την πλημμελή επούλωση των τραυμάτων, τις ουλές, την ασσυμμετρία και την πιθανότητα υποτροπής. Όλα τα ανωτέρω είναι σπάνια και αντιμετωπίσιμα προβλήματα αρκεί να υπάρχει καλή συνεργασία ασθενούς-γιατρού. Γενικά πάντως, με σωστή επιλογή ασθενούς (υγιής, καλά ενημερωμένος και χωρίς παράλογες προσδοκίες), και σωστή εφαρμογή της κατάλληλης τεχνικής οι κίνδυνοι μειώνονται και τα αποτελέσματα είναι ικανοποιητικά.

Μπορούν να τοποθετηθούν ενθέματα σιλικόνης ή λίπος για να γεμίσουν οι γλουτοί;

Τα ενθέματα σιλικόνης σε συμπαγή ανθεκτική μορφή (διαφορερική σε υφή από την σιλικόνη που χρησιμοποείται στα ενθέματα του στήθους) χρησιμοποιούνται για αύξηση του όγκου και της προβολής του άνω-μέσου τμήματος των γλουτών. Τοποθετούνται μέσω σχετικά μικρής τομής “ κρυμμένης” στο άνω άκρο της μεσογλουτιαίας σχισμής σε θήκη που δημιουργείται μεταξύ των στιβάδων του Μ. γλουτιαίου μυός.

Πρέπει να γνωρίζει η ασθενής ότι η επέμβαση αυτή έχει αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης φλεγμονής και διάνοιξης της τομής, που όμως μπορεί να αντιμετωπιστεί, αν συμβεί. Επίσης πολύ σπάνια μπορεί να γίνει μετακίνηση ή στροφή του ενθέματος οπότε χρειάζεται επανεπέμβαση. Τώρα, αν έχει προηγηθεί λιποαναρρόφηση στην ίδια ή άλλη περιοχή το λίπος μπορεί να τοποθετηθεί όπου χρειάζεται στην περιοχή των γλουτών.

Ένα σχετικό πρόβλημα είναι τι ποσοστό από το λίπος που θα εγχυθεί θα “επιβιώσει” και θα ενΣώματωθεί με τους γύρω ιστούς. Γι' αυτό και προτιμάται η υπερδιόρθωση για να παραμείνει μετά το πρώτο τρίμηνο απορρόφησης του μια ικανοποιητική μακροχρόνια ποσότητά του. Όσο για την αίσθηση αφής που δημιουργείται στην εν λόγω περιοχή είναι αρκετά φυσική. Από την άλλη, τα ενθέματα δίνουν την αίσθηση που θα έδινε περίπου ένας πολύ σφιχτός μυς μετά από πολύχρονη γυμναστική.

Ποιά είναι τα υπέρ και τα κατά αυτών των επεμβάσεων;

Τα υπέρ του Buttock Lift είναι ότι αποτελεί την μόνη επέμβαση που μπορεί να διορθώσει την εκεσεσημασμένη χαλάρωση και περίσσια δέρματος και λίπους ενώ στα κατά βεβαίως είναι η βαρύτητα της σαν επέμβαση και ο χρόνος ανάρρωσης όπως και η έκταση των ουλών που αφήνει. Η Λιπογλυπτική είναι ένας καλός τρόπος να έχεις αποτέλεσμα ανόρθωσης γλουτών με μικρές τομές και με το πλεονέκτημα της δυνατότητας χρησιμοποίησης του λίπους για ενίσχυση των γλουτών. Το μειονέκτημα είναι ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αδύνατες γυναίκες και δεν μπορεί να προβλεφθεί ακριβώς πόσο από το λίπος θα απορροφηθεί το πρώτο τρίμηνο γιατι μετά το αποτέλεσμα έιναι πιο μόνιμο. Για τις πιο αδύνατες γυναίκες υπάρχει λύση των ενθέμάτων αλλά διατρέχουν πιο αυξημένο κίνδυνο φλεγμονής και μακρύτερη περίοδο ανάρρωσης.

Τώρα τελευταία μιλούν πολύ για το πλέγμα. Τι ακριβώς είναι και πώς εφαρμόζεται;

Τελευταία γίνεται πολύς λόγος για την χρήση πλεγμάτων ή νημάτων κατ’αρχήν στο πρόσωπο (Threadlift) και κατόπιν στο στήθος ή και στους γλουτούς για επίτευξη ανόρθωσης με μειωμένης έκτασης επέμβαση. Είναι πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα αλλά δεν έχω πειστεί ακόμη, όπως και η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα για την ασφάλεια, την ποιότητα και την μακροβιότητα των αποτελεσμάτων που μπορεί να επιτευχθούν.

Σε μια νέα γυναίκα ποια μορφή επέμβασης θα συστήνατε για την ανόρθωση των γλουτών της;

Σε νέες γυναίκες με μεσογειακού τύπου σιλουέτα, υποθέτοντας λόγω ηλικίας ότι υπάρχει καλή ποιότητα δέρματος, θα πρότεινα την Λιπογλυπτική σε συνδυασμό ή όχι με Λιποανακύκλωση. Μια πιο αδύνατη γυναίκα με ανομοιόμορφη κατανομή και μικρότερης ποσότητας λίπους (π.χ. ψωμάκια) θα μπορούσε να επωφεληθεί μόνο από την λιπογλυπτική και θα ήταν σκόπιμη ενδεχομένως και η τοποθέτηση ενθεμάτων σιλικόνης.

ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΑΣΘΕΝΩΝ

Δείτε τις μαρτυρίες

Ο ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΕΡΑΜΙΔΑΣ ΣΤΑ MEDIA

Δείτε περισσότερα

Είπαν για εμάς

Εγγραφειτε στο newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε όλα τα νέα πλαστικής και αισθητική χειρουργικής πρώτοι.