Διάσταση των ορθών κοιλιακών μυών

Ανατομία ορθών κοιλιακών

01-02

Φυσιολογικά οι ορθοί κοιλιακοί μύες βρίσκονται στο κέντρο της κοιλιάς και αποτελούνται από δύο μυϊκές γαστέρες που ξεκινούν από τις κάτω πλευρές και καταλήγουν στο ηβικό οστό. Τα δύο αυτά μυϊκά στρώματα ενώνονται μεταξύ τους στο κέντρο της με χαλαρό ιστό που ονομάζεται Λευκή γραμμή (Linea alba).

 

 

 

Τι είναι Διάσταση των ορθών κοιλιακών

04

Ορισμένες καταστάσεις προκαλούν την απομάκρυνση των ορθών κοιλιακών από το κέντρο της κοιλιάς και τη χαλάρωση του ενδιάμεσου ιστού που τους ενώνει (η Λευκή γραμμή).

Αυτή ακριβώς η απομάκρυνση των ορθών κοιλιακών μυών από το κέντρο ονομάζεται διάσταση των ορθών κοιλιακών

Σε ποιους εμφανίζεται

05

Εμφανίζεται πιο συχνά σε εγκυμονούσες γυναίκες άνω των 35 ετών, στις πολυτόκους κυήσεις ή όταν τo μέγεθος του μωρού είναι πολύ μεγάλο. Επίσης σε νεογέννητα μωρά και σπάνια σε άνδρες.

Τα νεογέννητα πρέπει να παρακολουθούνται συχνά.

Οι εγκυμονούσες γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν Διάσταση Ορθών Κοιλιακών λόγω της μεγάλης πίεσης που δέχονται οι ορθοί κοιλιακοί μύες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Το πρόβλημα γίνεται εμφανές μετά τον τοκετό.

Κλινική εικόνα

06

Όταν υπάρχει διάσταση των ορθών κοιλιακών μυών η κοιλιά προβάλει προς τα έξω και δίνει την εντύπωση εγκυμονούσας κατάστασης.

Η Διάσταση των Ορθών Κοιλιακών δημιουργεί πρωτίστως αισθητικό πρόβλημα. Αυτό συμβαίνει γιατί η μήτρα, το παχύ και το λεπτό έντερο και τα άλλα όργανα που βρίσκονται μέσα στην κοιλιά προβάλλουν προς τα έξω μιας και δεν υπάρχουν εκεί οι ορθοί κοιλιακοί μύες να τα συγκρατούν.

Η Διάσταση των Ορθών Κοιλιακών μυών εκτός από το αισθητικό πρόβλημα μπορεί να προκαλέσει πόνους στη μέση, δυσκοιλιότητα και διαφυγή ούρων.

Ορισμένες φορές δυσκολεύει την αναπνοή ακόμα και την κίνηση.

Χειρουργική θεραπεία

06-2Η θεραπεία είναι πάντα χειρουργική. Συνδυάζεται σχεδόν πάντα με κοιλιοπλαστική γιατί οι γυναίκες που έχουν διάσταση των ορθών κοιλιακών μυών πάσχουν και από μεγάλη χαλάρωση του δέρματος της κοιλιάς.

Οι ορθοί κοιλιακοί μύες έρχονται στη μέση γραμμή με την τοποθέτηση ραμμάτων. Σχεδόν ποτέ δεν χρειάζεται η τοποθέτηση πλέγματος.

Μερικές φορές μπορεί να συνυπάρχει κήλη. Ο γιατρός θα σας συμβουλεύσει να κάνετε έναν υπέρηχο για την διάγνωση της κήλης.

Διαφορά κήλης από τη διάσταση ορθών κοιλιακών

07Η διάσταση των ορθών κοιλιακών δεν είναι κήλη της κοιλιακής χώρας και δεν απειλεί τη ζωή.

Στην κήλη υπάρχει επικοινωνία μεταξύ των κοιλιακών οργάνων και της περιοχής έξω από τους ορθούς κοιλιακούς. Στη Διάσταση Ορθών Κοιλιακών δεν υπάρχει επικοινωνία και τα όργανα της κοιλιάς δεν επικοινωνούν με την περιοχή έξω από τους ορθούς κοιλιακούς.

 

 

Αυτοεξέταση

Βήμα 1: Ξαπλώστε ανάσκελα. Λυγίστε τα γόνατά σας και πατήστε με τα πέλματα.

Βήμα 2: Ανασηκώστε το κεφάλι σας

Βήμα 3: Βάλτε τα δάχτυλά σας στη μέση της κοιλιάς. Τα δάχτυλά σας θα μπορέσουν να εισχωρήσουν στο κενό ανάμεσα στους κοιλιακούς μύες.

Φωτογραφίες περιστατικών διάστασης των ορθών κοιλιακών μυών

ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΑΣΘΕΝΩΝ

Δείτε τις μαρτυρίες

Ο ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΕΡΑΜΙΔΑΣ ΣΤΑ MEDIA

Δείτε περισσότερα

Είπαν για εμάς

Εγγραφειτε στο newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε όλα τα νέα πλαστικής και αισθητική χειρουργικής πρώτοι.