Επαναδιαμόρφωση Σώματος

Επαναδιαμόρφωση Σώματος

Το πρόβλημα της παχυσαρκίας δυστυχώς αυξάνεται αλματωδώς σε όλο τον αναπτυγμένο κόσμο. Οσον αφορά τους Έλληνες η εξέλιξη του προβλήματος υπήρξε ραγδαία τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα να κατέχουμε πλέον την 9η θέση παγκοσμίως στην λίστα των πιο παχύσαρκων λαών!

Υπάρχουν όμως και πολλοί παχύσαρκοι άνθρωποι που έχουν την δύναμη και την αποφασιστικότητα μέσω δίαιτας ή μέσω βαριατρικών χειρουργικών παρεμβάσεων (π.χ. δακτύλιος, γαστρικό by-pass κλπ) να χάσουν πολλά από τα περιττά κιλά τους. Δυστυχώς όμως δεν τελειώνουν εκεί, γιατι οι ασθενείς αυτοί μετά την απώλεια του μεγάλου βάρους τους παραμένουν με ένα άλλο μεγάλο προβλημα : την μεγάλη χαλάρωση και περίσσια δέρματος που υφίστανται σε περιοχές του σώματος όπως: η κοιλιά, η μέση, το εσωτερικό τμήμα των μηρών, οι βραχίονες , το στήθος και το πρόσωπο.

Αυτή η περίσσεια δέρματος εκτός του ότι είναι σχεδόν παραμορφωτική τους εμποδίζει να ντυθούν, να κινηθούν και βέβαια να αισθανθούν ότι όντως κατάφεραν να ξεφύγουν από την προηγούμενη κατάσταση τους. Σε αυτούς λοιπόν τους ασθενείς απευθύνεται το Body contouring

Δείτε φωτογραφείς μετά από επαναδιαμόρφωση σώματος

Τι υπόσχεται; Ποιός είναι ο στόχος του;

Ο στόχος που επιδιώκεται, όπως αναφέρθηκε, είναι να αποκτήσει ο ασθενής αυτός μια αποδεκτη αισθητικά αλλά και λειτουργικά εμφάνιση ώστε να αποκατασταθεί και η ψυχολογική, κοινωνική και συναισθηματική υγεία του που σίγουρα έχουν σοβαρά επηρεαστεί στην διάρκεια που ήταν παχύσαρκος.

Η κατηγορία αυτών των παχύσαρκων ασθενών που κατάφεραν τον άθλο να επανακτήσουν ένα σχεδόν φυσιολογικό βάρος δικαιούνται και αξίζουν να αντιμετωπισθούν με αποτελεσματικότητα και ασφαλή τρόπο.

Πώς γίνεται (διαδικασία-μέθοδοι, κλασικές και νέες, - επικρατέστερες τεχνικές)

To Βody Contouring (ή επί το ελληνικότερον Σώματογλυπτική) αποτελεί ένα σύνολο επεμβάσεων πλαστικής χειρουργικής που απευθύνονται σε βαριατρικούς ασθενείς μετά από μεγάλη απώλεια του βάρους τους.  Μπορούν να ταξινομηθούν σε αυτές που αφορούν το κάτω τμήμα του σώματος και σε αυτές που αφορούν το άνω.

Στην πρώτη κατηγορία περιλαμβάνονται η βραχιοπλαστική, η ανόρθωση του στήθους, το facelift η λιποαναρρόφηση, ενώ στην δεύτερη η ανορθωση των μηρών και γλουτών και βεβαίως η κυκλοτερής δερμολιπεκτομή ή κυκλοτερής κοιλιοπλαστική που είναι και η συχνότερη από τις επεμβάσεις που εκτελούνται και θα αναπτύξουμε περισσότερο. Με την επέμβαση αυτή αντιμετωπίζεται η μεγάλη περίσσια κρεμάμενου δέρματος που φέρουν οι ανωτέρω ασθενείς τόσο μπροστά στην περιοχή της κοιλιάς αλλά όσο και πισω στην περιοχή της μέσης.

Μετά από προσεκτικό σχεδιασμό εκτελείται αφαίρεση της περίσσιας του δέρματος κυκλοτερώς από την κοιλιά και από την οσφύ. Κατά την διάρκεια του χειρουργείου χρειάζεται να γυρίσουμε τον ασθενή επί του χειρουργικού κρεβατιού για να αντιμετωπισθούν και οι δύο περιοχές αφού ενωθούν οι τομές της κοιλίας και της μέσης.

Στο τέλος του χειρουργείου η τομή που παραμένει είναι μία και κυκλοτερής γύρω από τον κορμό στα όρια που καλύπτει το εσώρουχο. Συγχρόνως με την επέμβαση αυτή βελτιώνονται σημαντικά εκτός των περιοχών της κοιλιάς και της μέσης και οι γύρω περιοχές τους δηλ. οι γλουτοί, οι έξω μηροί και η πλάτη.

Πριν την επέμβαση

Οι ασθενείς αυτοί αποτελούν ειδική κατηγορία, τους βαριατρικούς ασθενείς, που πρέπει να ελεγχθούν λεπτομερώς προεγχειρητικά γιατι συνήθως παρουσιάζουν και άλλα προβλήματα υγείας που πρέπει να ληφθούν υπόψιν όπως σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση κλπ.

Ενας γενικός προεγχειρητικός έλεγχος θα περιλαμβάνει : γενική αίματος βιοχημικές εξετάσεις, μέτρηση αλβουμίνης, σιδήρου, βιταμίνων, ουρικού οξέος καθώς και έλεγχο πηκτικότητας, καρδιακής και νεφρικής λειτουργίας. και Α/φία θώρακα..Γενικά συνιστάται η διακοπή των βιταμινούχων σκευασμάτων, του καπνίσματος και του αλκοόλ και βέβαια της ασπιρίνης 1-2 εβδομάδες πριν την επέμβαση και αμέσως μετά. Υγιεινή διατροφή και καλή καθημερινή ζωή χωρίς υπερβολές συμβάλλουν στην καλύτερη και γρηγορότερη ανάρρωση.

Είδος αναισθησίας (τοπική-γενική)

Οι επεμβάσεις σε βαριατρικούς ασθενείς γίνονται με γενική αναισθησία.

Πόση ώρα διαρκεί η επέμβαση

Είναι πολύ σημαντικό όταν εκτελούνται συνδυασμός επεμβάσεων  όπως στο body contouring να υπάρχει μία ομάδα πλαστικών χειρουργών που θα τις εκτελέσει. Έτσι μειώνεται πολύ ο χρόνος που διαρκεί η επέμβαση στοιχείο πολύ σημαντικό ειδικά για αυτούς τους ήδη βεβαρημένους ασθενείς. Κατά μέσον όρο η κυκλοτερής κοιλιοπλαστική διαρκεί περίπου 4,5-6 ώρες..

Χρόνος ανάρρωσης

Άμεσα μετά το χειρουργείο υπάρχει οίδημα και μώλωπες που υποχωρούν σε 7-10 μέρες. O πόνος μοιάζει περισσότερο με τράβηγμα και  αντιμετωπίζεται πολύ καλά με αναλγητικά από το στόμα. O ασθενής μπορεί να επανέλθει στις καθημερινές του δραστηριότητες σταδιακά σε διάστημα 3-4 εβδομάδων.

Σημάδια

Στο τέλος του χειρουργείου η τομή που παραμένει είναι μία και κυκλοτερής γύρω από τον κορμό στα όρια που καλύπτει το εσώρουχο. Εφόσον πάνε όλα καλά στην διαδικασία της επούλωσης και σε διάστημα 6-12 μηνών θα μοιάζουν με λεπτές γραμμές.

Διάρκεια αποτελέσματος (π.χ. 5-8 χρόνια, εφ’ όρου ζωής κ.λπ.)

Εάν εξαιρέσουμε μία ήπια χαλάρωση που ενδεχομένως να προκύψει τον πρώτο χρόνο το αποτέλεσμα είναι εφ’όρου ζωής.

Πιθανές επιπλοκές

Για τις επιπλοκές ο ενδιαφερόμενος πρέπει να είναι ενήμερος έστω και αν αυτές είναι σπάνιες. Συγκεκριμένα σε ποσοστό <1% μπορεί να δημιουργηθεί αιμάτωμα ή φλεγμονή, ύγρωμα, υπερτροφικές ουλές και εξαιρετικά σπάνια εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση και πνευμονική εμβολή.

ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΑΣΘΕΝΩΝ

Δείτε τις μαρτυρίες

Ο ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΕΡΑΜΙΔΑΣ ΣΤΑ MEDIA

Δείτε περισσότερα

Είπαν για εμάς

Εγγραφειτε στο newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε όλα τα νέα πλαστικής και αισθητική χειρουργικής πρώτοι.